četvrtak, 19. april 2018.

Kruševac

19. apr.
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 46%
Brzina vetra: 3 m/s S
 

Spasoje Ž. Milovanović: Nove dramske fatalnosti (VIDEO)

Spasoje Ž. Milovanović: Nove dramske fatalnosti (VIDEO)

Početkom godine Kruševljanin, dramaturg, kritičar i pisac Spasoje Ž. Milovanović postavljen je za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. 

– Nova pozorišna sezona biće otvorena premijerom „Dame sa kamelijama“, a na Dan narodnog teatra premijerno ćemo izvesti „Srpsku trilogiju“ – rekao je za RTK.

Nacionalni teatar otvoriće početkom oktobra novu, 145. sezonu koja će, kako saznajemo, imati i atraktivan podnaslov „Nove dramske fatalnosti”.

Milovanović je ocenio da Narodno pozorište ne može i ne sme da povladjuje dnevnom ukusu i politici, već da u svojoj „kulturnoj i prosvetiteljskoj nakani uzdiže horizont očekivanja publike na najviši estetski i etički nivo“. Milovanović smatra da nacionalni teatar jeste elitistička ustanova, ali ne u smislu odabira publike, već u prepoznavanju i odabiru dela i autora.

Spasoje Ž. Milovanović završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao, a doktorsku disertaciju odbranio je na temu „Vreme u srpskoj drami na početku 20. veka“. Na funkciju  direktora drame Narodnog pozorišta Milovanović je  otišao  sa radnog mesta dragaturga u Kruševačkom pozorištu.

– S obzirom da je saradnja dva teatra i do sada bila uspešna, trudiću se da ona bude na najvišem mogućem nivou – poručio je Milovanović.

Povezano