četvrtak, 25. april 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Vlada usvojila medijske zakone

Vlada usvojila medijske zakone

Vlada Srbije je usvojila tri predloga medijskih zakona, Predlog zakona o privatizaciji i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju i uputila ih Skupštini na raspravu po hitnom postupku. Sednica Skupštine biće zakazana za utorak.

Na sednici Vlade usvojena su  tri medijska zakona: Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima. Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u toj oblasti.

Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada stigao je u Skupštinu i poslanici će o njima raspravljati u utorak, 29. jula.

Set novih medijskih zakona ne samo da uređuje medijsku scenu na najtransparentniji način i približava je evropskim praksama već i pruža okvir kojim bi građani trebalo da imaju daleko kvalitetnije informisanje, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac. Istakao je da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni finansirati iz budžeta u narednih godinu i po dana.

Tasovac je gostujući u Dnevniku RTS-a najavio da se država povlači iz vlasništva u medijima, i da je jul 2015. godine rok za privatizaciju medija.

Napomenuo je i da vlasnična struktura medija novim zakonskim rešenjima postaje potpuno transparentna.

„Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj“, objasnio je Tasovac.

Ministar je rekao da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu dana javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa. Ukazao je da je to velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrazumeva neku vrstu dobrovoljnosti.

Tasovac je rekao da je taksa obavezna i da otklanja sumnju u to da Vlada kontroliše javne servise. Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Kako je precizirao ministar, taksa ne može biti veća od 500 dinara.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.