subota, 21. april 2018.

Kruševac

21. apr.
Bez padavina.
Bez padavina.
14°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 64%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

U svakom Domu zdravlja i psihijatar

U svakom Domu zdravlja i psihijatar

Prema planu Ministarstva zdravlja, svaki Dom zdravlja u Srbiji imaće psihijatra, a u psihijatrijskim ustanovama biće otvoreni kol centri, dostupni 24 sata dnevno.

U našoj zemlji trenutno su u izradi normativi  kadrova u zdravstvu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je  da će se tako napraviti prostor da  svaki Dom zdravlja u Srbiji ima  i psihijatra. Za sada, samo oko 70 domova zdravlja, od ukupno 158, ima dispanzere za mentalno zdravlje, a ove službe prema planu Ministarstva trebalo bi da se organizuju u svim domovima zdravlja koji pokrivaju teritoriju sa više od 25.000 stanovnika.

U Domovima zdravlja sa manje pacijenata brigu o mentalnom zdravlju mogao bi da preuzme izabrani lekar. Ideja je da se mentalni poremećaji više dijagnostikuju i leče na primarnom nivou zdravstvene zaštite nego dosad, a manje u specijalizovanim ustanovama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, navedenim u izveštaju za 2017. godinu, od depresije u Srbiji pate 419.302 osobe, odnosno oko pet odsto populacije.

Povezano