sreda, 20. jun 2018.

Kruševac

20. juna.
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
28°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 51%
Brzina vetra: 3 m/s S
 

Kako se Kruševljani pripremaju za Vaskrs

Kako se Kruševljani pripremaju za Vaskrs

Sugrađani su u žurbi da iskoriste svaki momenat da nabave sve što im je potrebno, kako bi obeležili Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, koji ove godine u isti dan praznuju pravoslavna i rimokatolička crkva.

Za hrišćane Veliki petak dan žalosti, on se izmedju ostalog, obeležava velikim i strog postom. Tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući. Običaj je da se na taj dan farbaju vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

U našem gradu na prilazima obe gradske pijace, beležimo velike saobraćajne gužve. Sugrađani su u žurbi da iskoriste svaki momenat da nabave sve što im je potrebno, kako bi obeležili Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, koji ove godine u isti dan praznuju i pravoslavna i rimokatolička crkva.

U pravoslavnim hramovima na Veliki petak svi  momenti sveštenih dogadjaja spasenja sveta označava se bogosluženjem. Od vremena hvatanja Spasitelja u Gestsimanskom parku do stradanja i smrti na krstu, i to se naziva Carski sati. Plaštanica sa izvezenim ili oslikanim Hristom, se iznosi na sredinu hrama i verni narod mu se poklanja do kraja jutrenja na veliku subotu. Od velikog četvrtka do Vaskrsa neoglašavaju se zvona već drvenim klepetalima.

Povezano