sreda, 20. jun 2018.

Kruševac

20. juna.
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
28°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 51%
Brzina vetra: 3 m/s S
 

KNJIGA NEDELJE: „Upozorenje o sadržaju“ Nila Gejmena

KNJIGA NEDELJE: „Upozorenje o sadržaju“ Nila Gejmena

Za kraj ovog mesexa zakazana je premijerna epizoda američke TV serije Američki bogovi, dugo iščekivane ekranizacije kultnog romana Nila Gejmena iz 2001. godine o ratu evropskih bogova na američkom kontinentu. Čekajući da vide kako izgledaju Senkine avanture u televizijskom formatu, ovdašnji Gejmenovi fanovi su, zahvaljujući Laguni, u prilici da čitaju još jednu njegovu knjigu, zbirku priča naslovljenu Upozorenje o sadržaju, s podnaslovom „Kratke izmišljotine i drugi uznemirujući prizori“.

Reč je o zbirci priča pisanih različitim povodima i različitih formata. Među njima su priče pisane po narudžbini, i one inspirisane Gejmenovim najdražim knjigama, filmovima, bajkama, junacima, piscima i pesmama. Tako se u koricama ove knjige našla Gejmenova priča sa Šerlokom Holmsom u glavnoj ulozi, priča inspirisana Doktorom Huom, priča posvećena velikom Reju Bredberiju napisana kao poklon za njegov devedeseti rođendan, zatim priča napisana u čast proslave Vilijama Blejka i inspirisana jednom njegovom pesmom, priča o Dejvidu Bouviju, ali i priča u kojoj se Senka, junak Američkih bogova, iz Škotske ponovo vraća u Ameriku.

U uvodu zbirke, Gejmen upozorava:

„U ovoj knjizi, baš kao i u životu, postoje stvari koje mogu da vas uznemire. Ima tu smrti i bola, suza i nelagode, kao i svih vrsta nasilja, okrutnosti, pa čak i zlostavljanja. Ali ima i dobrote, ili se bar tome ponekad nadam. Pa čak i pregršt srećnih završetaka… Hvala vam što ste došli. Uživajte u ovim zbivanjima koja se nikada nisu dogodila. Kada završite s čitanjem ovih priča, ponovo navucite sopstvenu masku, ali nipošto nemojte zaboraviti da pomognete ostalima.“

Povezano