utorak, 19. jun 2018.

Kruševac

19. juna.
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 2 m/s SSZ
 

HITNA POMOĆ: Meteoropate reaguju na najnovije promene vremena

HITNA POMOĆ: Meteoropate reaguju na najnovije promene vremena

Vrtoglavica, umor, pospanost, bolovi u zglobovima, migrene, ove i slične tegobe karakteristične su za meteoropate, koji reaguju na promene vremena kakve su poslednjih dana zahvatile Srbiju.

Meteoropatske reakcije povećale su obim posla i u Službi Hitne medicinske pomoći. Drastičan pad temperature, obilne padavine i vremenske oscilacije kod mnogih su izazvale određene  zdravstvene tegobe, naročito kod hroničnih bolesnika, ali i kod osoba sa mentalnim poremećajima, naglašava načelnica Hitne medicinske pomoći doktorka Gordana Simić.

Učestala i nagla promena temperature, vazdušnog pritiska i nivoa vlage mogu da objasne mnoge tegobe, jer kada su  temperature niže, krvni sudovi se manje šire, što dovodi do slabije prokvljenosti organizma i može dovesti do tegoba kao što su vrtoglavica, umor i pospanost, a najrastičnije tegobe su šlog i infark miokarda.

Kao i drugi hronični bolesnici, i reumatičari često reaguju  na promene vremena. Da bi se zaštitili od pojava tegoba izazvanih promenom vremena, potrebno je toplije oblačenje, smanjenje fizičke aktivnosti i redovno uzimanje propisane terapije.

Povezano