sreda, 20. jun 2018.

Kruševac

20. juna.
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
28°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 51%
Brzina vetra: 3 m/s S
 

Kruševac dobio nova sredstva za unapređenje energetske efikasnosti

Kruševac dobio nova sredstva za unapređenje energetske efikasnosti

Kruševac je dobio nova sredstva za unapređenje energetske efikasnosti, a ugovor između grada Kruševca i Ministarstva rudarstva i energetike potpisan je juče u Beogradu. Za radove na školskoj i zgradi vrtića i mesne zajednice u Trmčaru odobreno je preko tri miliona dinara. 

Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike Kruševac je učestvovao sa projektom Unapređenje energetske efikasnosti zgrade višenamenskog javnog objekta u naseljenom mestu Trmčare. Projekat je odobrem, a u prostorijama Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je ugovore sa predstavnicima 13 jedinica lokalnih samouprava, među kojima je i Kruševac, o dodeli bespovratnih sredstava za kofinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti  u javnim zgradama.

3

Ugovor je u ime grada Kruševca  potpisao gradonačelnik Dragi Nestorović a prisustvovala je i pomoćnik gradonačelnika za ekologiju održivi razvoj i energetiku Olivera Drenovac. Gradonačelnik Nestorović upoznao je Ministra i prisutne sa onim što je dosada urađeno i šta tek treba da počne da se radi u narednom periodu.

– Dosta brinemo o energetskoj efikasnosti i sada smo prvenstvo orjentisani na školske objekte. Do sada je 11 obuhvaćeno, negde su radovi završeni, negde se rade, a negde tek treba da počnu. Projekte za ostale škole – neke imamo urađeno, neki su u pripremi, tako da ćemo i dalje učestvovati na ovakvim javnim konkursima – rekao je gradonačelnik.

Grad Kruševac već drugi put dobija sredstva za ove nemene, a u toku je realizacija projekta u Školi Dragomir Marković čija vrednost je 13 miliona dinara, istakla je Olivera Drenovac.

Sredstva su dodeljena na osnovu rezultata javnog poziva lokalnim samoupravama koji je Ministarstvo rudarstva i energetike rspisalo u oktobru prošle godine. Izabrano je 13 najbolje rangiranih projekata koji su zadovoljili uslove javnog poziva.

Na području grada Kruševca u dosta škola je zamenjena stolarija ali nije urađena fasada i intervencije na mašinskim instalacijama što je je u planu za naredni period. U toku je i realizacija projekta u Osnovnoj školi Nda Popović preko kancelarije za javna ulaganja. Drenovac ističe da je u objektima gde je urađeno kompletno energetsko zbrinjavanje ušteda energije do 40 odsto.

 

Povezano