utorak, 19. jun 2018.

Kruševac

19. juna.
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 2 m/s SSZ
 

Na Međunarodni dan porodice posetili smo Dom za decu i omladinu „Jefimija“ u Kruševcu

Na Međunarodni dan porodice posetili smo Dom za decu i omladinu „Jefimija“ u Kruševcu

Međunarodni dan porodice bio je povod naše posete, Domu za decu i omladinu „Jefimija“ u Kruševcu, ustanovi u kojoj su zbrinuta deca bez roditeljskog staranja. U Jefimiji, je trenutno, pored 24 korisnika bez roditeljskog staranja,  i 57 – oro srednjoškolaca na internatskom smeštaju, a kolektiv broji 28 zaposlenih.

Danas je Međunarodni dan porodice. Brojnim aktivnostima, kojima se promovišu porodica i porodične vrednosti, 15. maj praznuje se širom sveta, od 1993. godine, Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nosilac aktivnosti u ime Vlade, ove godine je Kancelarija za ljudska i manjinska prava, a slogan manifestacije je „Porodica- moja luka“. Aktivnosti Vlade usmerene su na podršku porodicama u Srbiji, na ekonomsko jačanje porodica i na porodice u riziku od socijalne isključenosti.

Posebna pažnja posvećena je i borbi protiv nasilja u porodici, a od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. 2017. godina je proglašena godinom međugeneracijske solidarnosti i ovaj dan je prilika da se pokloni pažnja starijima.

Povezano