nedelja, 15. jul 2018.

Kruševac

15. jula.
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 0 m/s SZ
 

Likovno-poetska kolonija u porti crkve Svete Petke u ataru Velikog Šiljegovca

Likovno-poetska kolonija u porti crkve Svete Petke u ataru Velikog Šiljegovca

Krenula je poetsko-likovna kolonija u čast Svete Petke u porti hrama posvećenom svetiteljki u Velikom Šiljegovcu. Crkva je osvećena 2010. godine i do sada nije freskopisana. Meštani su pokrenuli likovnu koloniju. Dela nastala u okviru kolonije, putem aukcije, organizatori će ponuditi ljubiteljima likovne umetnosti, a sredstva od prodaje namenjena su da se hram oslika. Primer brige meštana za svoje bogomolje.

Likovno-poetska kolonija SvetaPetka u porti crkve ove svetiteljke u ataru sela Veliki Šiljegovac, prvi put je održana u nedelju pred Svetu Petku. Organizovli su meštani sa željom da dela koja nastanu na koloniji ponude ljubiteljima likovne umetnosti na aukciji.

Sredstva prikupljena tom prilikom biće utrošena za oslikavanje crkve. Ideja se rodila na sličnoj manifestaciji u selu podno Jastrepca, Rlici, koja ima koloniju 1. maja.

Crkva se nalazi na brdu iznad Šiljegovca, u blizini je izvor, meštani kažu lekovite vode, dolaze meštani da zahvate, jer, kako od davnina stari pričaju, najsladji je hleb umešen sa tom vodom. U porti likovnjaci stvarali su dela. Mirko Stojadinović, Ratko Todosijević, Nebojša Milčev, Nikola Stojadinović, Marko Petrović, Srećko Zdravković, Miroslav Mićić, ostavili su svoja dela da na aukciji budu prodata, a tim sredstvima da se oslika crkva, koja je osvećena 2010. i to je najmladji hram u Velikom Šiljegovcu.

Paroh protojerej Bratislav Vukićević podržava akciju meštana i želja mu je, kao i svim meštanima, da bude tradicionalna.

U poetskom delu kolonije, svoja dela pisane reči, govorili su Jelena Milošević, dr Branko Ristić, Ratko Todosijević i Mirko Stojadinović. Svi su zadovoljni jer je kolonija počela, da li će i koliko trajati videćemo do godine u nedlju pred Svetu Petku 8. avgusta.

Povezano