petak, 16. novembar 2018.

Kruševac

16. nov.
Bez padavina.
Bez padavina.
4°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U susret velikom hrišćanskom prazniku: Ne može bez badnjaka

U susret velikom hrišćanskom prazniku: Ne može bez badnjaka

U susret Božiću, na kruševačkim pijacama kupuju se badnjaci po simboličnim cenama, ukrašeni kako dolikuje najradosnijem hrišćanskom prazniku. 

Badnjak je grana drveta ili mlado drvo koja se kod pravoslavnih Srba obredno polaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnje veče. Drvo za badnjak, najčešće je mlad i prav cer, Priprema i unošenje badnjaka praćeno je molitvama da u narednoj godini bude zdravlja, hrane, sreće, ljubavi i novca.

Badnjak gori i tokom Božića, a Položajnik na Božić udara po njemu žaračem ili granom dok želi da sreća i napredak porodice budu veliki kao varnice koje izlijeću iz badnjaka.

Budući da današnji način stanovanja ne podrazumeva vatru na ognjištu, badnjak je najčešće predstavljen cerovom grančicom kojom se na Badnji dan ukrasi dom. Sugrađani se uveliko pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik

Badnjak se svečano loži u znak sećanja na vatru koju su po narodnom predanju vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hristos, da bi ogrejali božansko novorođenče i njegovu majku.

Na Božić se pozdravlja sa „Mir božji Hristos se rodi“ , a otpozdravlja sa „Vaistinu se rodi“.

Povezano