petak, 29. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

U Blacu uhapšeno 18 osoba zbog krivolova

U Blacu uhapšeno 18 osoba zbog krivolova

U Blacu je juče uhapšeno 18 osoba zbog krivolova.

Naime, članovi Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije juče su u okolini Blaca otkrili, na tri lokacije, korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabolica za prepelice.

Prenosimo saopštenje koje je ovim povodom izdalo Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije:

„Članovi Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 5. avgusta u okolini Blaca otkrili su tri lokacije na kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice. O ovim saznanjima odmah je obaveštena policijska stanica u Blacu, čiji su službenici postavili dve zasede, po jednu u selima Krivaja i Kaševar.

Ubrzo posle svitanja na lokacijama gde su radile vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. Nakon što su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu. Pronađene su dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije. Nekoliko osoba čak nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje.

Događaj iz Blaca samo je jedan u nizu slučajeva krivolova prepelica koje ornitolozi u Srbiji prijavljuju u poslednjih 18 godina. I pored evidentnog i učestalog krivolova na ptice selice odgovor inspekcijskih i pravosudnih organa je spor i mlak, što nepovoljno utiče na sprečavanje masovnog stradanja ptica.

Sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije, prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. Situacije nije bolja ni u drugim balkanskim državama, na Bliskom Istoku i severu Afrike gde tokom seobe stradaju milioni ptica, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu ptica apeluje na građane koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.“

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.