sreda, 26. jun 2019.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 2 m/s SI
 

Praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu

Praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Stevanjdan slavi veliki broj građana a pošto pada na treći dan Božića, to je i prva krsna slava u godini.

Ovog sveca Srbi nazivaju u Stevanom Vetrovitim, pa veruju da se treba čuvati vetra, da ne bi došlo do ozbiljnog razboljevanja.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku veru, pa se ovaj praznik slavi kao sećanje na njegov život.

Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vere činio mnoga čudesa. Kako je bio prvi od sedmorice koga su apostoli postavili u službu pomaganja sirotinji u Jerusalimu, prozvan je arhiđakonom.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetog, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra dela, pomaganje ljudima, kao i čudesa koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zaveta.

Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj“.

Povezano