ponedeljak, 19. avgust 2019.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
34°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 27%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Danas je Mali Božić

Danas je Mali Božić

Pravoslavni vernici noćas su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Tokom istorije, kako su se menjali religijski sistemi, menjali su se i kalendari, pa i dan kada se dočekuje Nova godina. U Srbiji su Nove godine stizale na Božić, i ređe na Srpsku novu godinu. Na selu se do Drugog svetskog rata proslavljao Badnji dan i Božić, potom Mali Božić ili Sveti Vasilije, praznik poznat danas i kao Srpska, pravoslavna,

Nova godina. Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom. Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić.

Srpski stari običaji vezani za ovaj praznik, spoj su staroslovenske i starobalkanske tradicije kažu etnolozi.

Na ovaj dan se u svim hramovima služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog čiji pomen Crkva, takođe, slavi prvog dana Nove godine. Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista koji se slavi 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom ili svetovnom kalendaru jedan je od najvećih hrišćanskih praznika.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni i od velikog su značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Za Srpsku Novu godinu, vezani su brojni običaji i priprema praznična trpeza. Prema rečima istoričarke umetnosti Natalije Topličanin, za ovaj praznik pravi se obredni hleb, takozvana Vasilica, u koju se simbolično stavlja zrno pšenice, novčić i dren. Prema običaju, Badnjak se čuva do Srpske Nove godine, kada se prave krstići i stavljaju na voće, odnosno rodno drvo.

Takođe se veruje da će, ako na sam dan praznika pada sneg, naredna godina biti rodna.

 

 

Povezano