subota, 24. oktobar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

Obaveza skrining pregleda karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva

Obaveza skrining pregleda karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva

Prema novom predlogu zakona, koji je početkom januara ušao u skupštinsku proceduru, svaki građanin će morati da se odazove na skrining preglede karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva.

Ukoliko pozvani ne odazove u tri navrata i neopravda odsusutvo a dođe do oboljenja, RFZO neće platiti celo lečenje, a oboleli će participirati 35 odsto cene lečenja u slučaju da u periodu od dve godine obole od karcinoma.

Dom zdravlja Kruševac uz pomoć medija i tokom posete izabranom lekaru, šalje poruku pacijentima o važnosti i načinima obavljanja preventivnih pregleda.

Pored ova tri osnovna koje propisuje ministarstvo u Domu zdravlja Kruševac, sprovode se i skrininzi na dijabetes, kardivakularne bolesti i depresiju. Problem su pacijenti koji još uvek nemaju izabranog lekara koji upućuju pozive za preventivne preglede.

Što se tiče građana koji nemaju zdravstveno osiguranje, ranije je RFZO pokrivao samo hitne slučajeve, a sada, prema novom zakonu, oni će moći da urade imunizaciju, skrining i palijativno zbrinjavanje, rekao je državni sekretar u ministrastvu zdravlja Berislav Vekić koji je naglasio da ovo nije kaznena politika, već želja da se promeni svest građana.

Povezano