sreda, 21. oktobar 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Epidemije gripa u Rasinskom okrugu nema, ali se očekuje povećanje broja obolelih

Epidemije gripa u Rasinskom okrugu nema, ali se očekuje povećanje broja obolelih

Epidemije gripa u Rasinskom okrugu nema, ali se očekuje povećanje broja obolelih. Izolovan je virus gripa tipa A kod bebe starosti četiri meseca, ističe direktor Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu dr Dragoljub Vuksanović.

Po njegovim rečima najpodložniji gripu čiji su simptomi, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, povečano znojenje i visoka temperatura, su deca, hronični bolesnici i starije osobe. Virus gripa je izolovan u Vojvodini, u Beogradu a zatim i u ostalim krajevima naše zemlje.

Tokom januara beleži se veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu tako da je takvih slučajeva u Srbiji 4. 970 po podacima dečjih dispanzera , zdravstvenih službi i domova zdravlja.

Preventiva je jačanje imuniteta zdravim načinom života i ishranom bogatijom vizaminima. I vakcina protiv gripa je efikasna zaštita od ovog oboljenja koje može da izazove i ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Dobijenu količinu vakcina – 9. 250 doza, domovi zdravlja u našem okrugu su potrošili za mesec dana što znači da je stanovništvo na pravi način shvatilo neophodnost vakcinacije protiv gripa, ističe Vuksanović.

Povezano