petak, 29. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Преминула Живка Ромелић

Преминула Живка Ромелић

Етнолог-музејски саветник у пензији и дугогодишњи кустос Народног музеја у Крушевцу, Живка Ромелић преминула је у петак, 25. јануара 2019. године у Београду.

Рођена 1950. у Нишу, у Крушевцу је завршила основну школу и Гимназију, а етнологију на Филозофском факултету у Београду. Радила је у Музеју рударства и металургијеу Бору од 1975. до 1989. године и у Народном музеју у Крушевцу од 1989. до пензионисања крајем 2009. године. У крушевачком музеју је водила неколико збирки и бавила се различитим тематским истраживањима која су публикована у бројним стручним и научним публикацијама, о традиционалном виноградарству и народном градитељству, народној религији и митологији, градској архитетури. Приредила је више од 20 изложби као резултат посебних истраживања и аутор је, поред осталих, и прве сталне поставке градске архитектуре 2007. у Кући Симића, као и бројних изложби у коауторству са колегиницама, као што су, међу најзначајнијим за културу Крушевца „Лепа варош Крушевац“. За изложбу „Из историјата приватног живота у Србији – Ми смо здраво што и вама желимо“ (приватна преписка као вид породичне комуникације) приређене у Крушевцу, добила је 2006. награду „Михаило Валтровић“ коју додељује Музејско друштво Србије.

Била је међу оснивачима и прва председница етнолошке секције, као и члан Извршног одбора Музејског друштва Србије, залагала се за активнији положај и сагледавање стања етнолошких збирки у музејима у Србији, подршку младим етнолозима и другим стручњацима у примени музеолошких стандарда. Учествовала је на бројним стручним скуповима и конгресима етнолога, као и музеолога Србије.

Коаутор је монографије у издању Народног музеја Крушевац „Свете воде и друга култна места у крушевачком крају“ 2016. године и монографије коју је 2017. објавила Народна библиотека у Бору „О рударској култури у Бору – традиција као подстрек“.

Сахрана је у уторак, 29. јануара на Новом гробљу у Београду.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.