subota, 17. avgust 2019.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
26°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 41%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

Kapitalna monografije Ivana Brborića „Župa i Župljani u Prvom svetskom ratu“

Kapitalna monografije Ivana Brborića „Župa i Župljani u Prvom svetskom ratu“

„Župa i Župljani u Prvom Svetskom ratu“, naziv je monografije , autora Ivana Brborića, direktora Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu, izdate i promovisane krajem prethodne godine.

Istraživanje je započeto u 2014, što se simbolično poklopilo sa obeležavanjem stogodišnjice od početka Prvog Svetskog rata, a sa željom, da se ovaj značajan period stradanja, od kojeg se, srpski narod, još uvek oporavlja, sačuva od zaborava, i ubeleži za buduća pokoljenja, naglasio je autor.

Istraživanje je započeto, u župskim selima, sakupljanjem sačuvanog generacijskog porodičnog nasleđa, a potom, i u arhivima Vojnom i Srbije u Beogradu, a zatim, i kruševačkom i Zavičajnog muzeja u Aleksandrovcu.

Od zuba vremena, najviše je sačuvanih sećanja, zatim dokumenata i fotografija, a najmanje ordenja, prenosi Brborić, uz poziv javnosti, da ukoliko raspolažu bilo čime iz ovog perioda, to dostave Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu, za drugo dopunjeno izdanje, koje se očekuje krajem ove, ili već početkom naredne godine.

Povezano