utorak, 11. avgust 2020.

Kruševac
utorak
Umereno oblačno. Moguća grmaljvina.
Umereno oblačno. Moguća grmaljvina.
30°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Praznik Sveta Tri Jerarha proslavljen u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici

Praznik Sveta Tri Jerarha proslavljen u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici

Praznik Sveta Tri Jerarha, svečano je – kao jedna od tri velike Slave Hrama – proslavljen u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice na Obodima Mojsinjske Svete Gore, koja je velika Tajna, jedinstven kompleks prirodnog bogatstva – lekovite vode i mineralne zemlje sa lekovima iz prirode – usavršenih Duhovnim bogatsvom – 77 crkava i crkvišta iz Doba Cara Lazara.

Episkop kruševački Gospodin David sa sveštenstvom, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast Sveta Tri Jerarha, velikih učitelja Crkve i stubova Pravoslavlja iz 4. veka – Vasilija Velikog, Jovana Zlatoustog i Grigorija Bogoslova.

Uz čestitke povodom Slave Hrama – prepodobnom protosinđelu Tihonu, Igumanu Manastira Mrzenica, Vladika David uputio je Besedu o Gradu na Gori i pozvao da se ugledamo na velike Svetitelje, svetleći Hristovom Svetlošću, u sebi i drugima.

O smislu praznovanja nacionalnog i školskog praznika Grčke – u našim krajevima, i na Obodima Mojsinjske Svetre Gore – govori protojerej stavrofor O. Ljubivoje Radović.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici, proslavlja Sveta Tri Jerarha, u čast javljanja Presvete Bogorodice navečerje Praznika 1924. godine, kada je i počela druga obnova manastirske Crkve.

Novosagrađenu Crkvu, treću po redu od osnivanja u vreme Cara Lazara, osveštao je Patrijarh Irinej, pre 9 godina a radovi na uređenju Crkve su u toku a predstoji freskopisanje.

Povezano