četvrtak, 1. oktobar 2020.

Kruševac
četvrtak
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
16°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

U RPK Kruševac predstavljeni novi zakonski okviri za angažovanje sezonski radnika u poljoprivredi

U RPK Kruševac predstavljeni novi zakonski okviri za angažovanje sezonski radnika u poljoprivredi

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac predstavljeni su novi zakonski okviri angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i elektronski sistem za prijavu radnika. Ova obuka sprovodi se za predstavnike lokalnih samouprava i predzetnike u 60 gradova Srbije u saradnji sa NALED – om.

Procene su da 85 hiljada ljudi u Srbiji rade kao sezonci, najviše su angažovani na poljoprivrednim radovima. Od ovog broja 95 procenata radi „na crno“. Novi zakon o pojednostavljenom angažovanju radnika u poljoprivredi, koji je donet prošle, a primena je počela početkom ove godine, podrazumeva pojednostavljenu proceduru prijavljivanja sezonskih radnika što će doneti smanjenje sive ekonomije, objašnjava Dušan Radovanović iz NALED -a koji sprovodi obuku.

Radovanović ističe da je usvajanje ovog zakona podsticajna mera u nacionalnom programu za borbu protiv sive ekonomije, koji je inicirao NALED sa resornim institucijama – ministarstvima za rad, poljoprivredu i finansije i poreskom upravom.

U toku je izrada mobilne aplikacije kojom će sezonski radnici u svakom trenutku moći da pristupe  portalu poreske uprave www.sezonskiradnici.gov.rs, i provere da li ih je poslodavac prijavio. Procena je da će primena ovog zakona u narednih 5 godina smanjiti broj radnika na crno, na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi, čak za 50 odsto, i da će biti prevedeni u legalne tokove, odnosno biti prijavljeni, od čega će i država imati dobiti. Kruševac je jedan od 60 gradova u Srbiji gde se sprovodi ova obuka, kojoj su u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i preduzetnika.

Povezano