četvrtak, 1. oktobar 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 1 m/s ISI
 

Održano 51. takmičenje recitatora grada Kruševca „Pesniče naroda mog“

Održano 51. takmičenje recitatora grada Kruševca „Pesniče naroda mog“

Na 51. takmičenju recitatora grada Kruševca „Pesniče naroda mog“, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac i u amfiteatru crkve Lazarice učestvovalo je 120 učenika osnovnih, srednjih i viših škola. Organizator je Kulturni centar, a pokrovitelj grad Kruševac.

Pravo da  učestvuju na takmičenju recitatora, ostvarili su učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta na školskim takmičenjima u kategorijama od 1. do 4.  i od 5. do 8. razreda osnovnih škola i u kategoriji učenika srednjih i viših škola. Na svim nivoima , takmičari recituju po jednu pesmu u trajanju od 3 minuta za mlađi i srednji uzrast, a 4  za stariji.  S obzirom da je takmičenje tradicionalno, Kulturni centar Kruševac se trudi da afirmiše i mlađu i stariju decu da na pravi način iskoriste svoj talenat i samim tim postignu dobre rezultate, istakla je direktorka ove ustanove u kulturi Violeta Kaplarević

Sa druge strane, recitatori se za ovaj zadatak pripremaju veoma ozbiljno, naglašava direktorka Kaplarević

Izbor pesama primeren uzrastu i polu recitatora, akcentuaciju i dikciju, ostvarivanje misaono – emotivnog sadržaja pesme, kao i prirodnost , izražajnost i sugestivnost recitovanja, bili si kriterijumi po kojima je Stručna komisija u sastavu: nastavnica govora i glume Lidija Užarević, profesorka srpskog jezika i književnosti Lidija Gajić i glumica Ema Stojanović, vrednovala recitatore u svim nivoima i uzrastima. Nakon ovog, najuspešnije recitatore u aprilu očekuje Okružno takmičenje u Aleksandrovcu i republičko u Valjevu.

Povezano