ponedeljak, 24. jun 2019.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
26°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 59%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

NEMILOSRDNI ANĐEO: 13. aprila 1999. bombardovam Gvozdeni most u Bivolju

NEMILOSRDNI ANĐEO: 13. aprila 1999. bombardovam Gvozdeni most u Bivolju

Pre dvadeset godina, 13. aprila 1999.godine, u praskozorje novog svitanja, na treći dan Vaskrsa, negde oko tri sata po ponoći, bombardovan je, i tom prilikom, potpuno uništen stari Gvozdeni most na Rasini u Bivolju. Srećom, povređenih i nastadalih nije bilo, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Stari gvozdeni most na Rasini u Bivolju, predstavljao je, jedan od simbola ovog dela grada. Sagrađen je 1924.  prilikom trasiranja puta Kruševac – Pojate.

Jedan od sugrađana koji je svedočio ovom, još jednom u nizu nemilih i tragičnih događaja, je i Bivoljčanin Srbobran Damnjanović.

Sećanja na razorni događaj na treće Vaskršnje jutro, pre 20 godina, sa nama je podelila i Dobrila Mitić, tetka Bina. Rođena 1937. godine, nakon preživljenih strahota bombardovanja Niša tokom Drugog svetskog rata, . bila je sigurna da nikada više, nešto slično tome neće doživeti, i da je prosto nemoguće da se nešto tako užasno. Međutim. Zla sudbima ponovo se poigrala. Ponovo je doživela, kako ona reče, da bombe padaju oko kuće.

Srećom, kao što je navedeno, prilikom ovog agresorskog napada, povređenih i nastadalih nije bilo, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta, na okolnim privrednim preduzećima i privatnim objektima i kućama, a rušenjem mosta, oštećena je i vodovodna i kanalizaciona mreža. Od siline udara, krovovi su uništeni, roletne i štokovi popucali, prozori razbijeni. Oštećene su čak, i tribine na zapadnoj strani Napretkovog stadiona.

Strašno! Haos! Užasno! Bilo i prošlo, i nikad se ne ponovilo! U ovih nekoliko reči i rečenici, mogla bi se sažeti sećanja na ovaj nemili događaj, sugrađana, koji su i to Vaskršnje treće jutro, dočekivali, u podrumima, sa ugašenim svetlima, zebnjom i strahom, gde će se smrtonosni tovar, ovog puta obrušiti, ali i nadom, potkrepljenom, sveprisutnim duhom zajedništva, pravde i solidarnosti, da će se i misija, skaradnog naziva, Milosrdni andjeo, uskoro završiti.

Povezano