ponedeljak, 24. jun 2019.

Kruševac
ponedeljak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
26°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 3 m/s S
 

Iz ratnog izdanja „Pobede“ pre 20 godina

Iz ratnog izdanja „Pobede“ pre 20 godina

Hroničar Kruševca nedeljnik „Pobeda“ , u to vreme, izlazi kao ratno izdanje i na svojim stranama beleži da se u živi uprkos bombama. Od 22. do 29. dana NATO agresije „Pobeda“ prenosi važne stvari za funkcionisanje Grada.

Pripadnicima rezervnog sastava Vojske, tada Jugoslavije, nedeljnik se dostavlja  redovno da bi znali da Kruševac živi u normalnim uslovima za ratno stanje.

Tada, 16. aprila  u svom trećem ratnom izdanju, u svojoj 55-oj godini izlaženja, u broju 2. 370,  beleži i da bombe padaju na Grad koji je član Asocijacije Gradova vesnika mira. Sve je tada meta i legitimni cilj.  Ali ono što pokreće sve Kruševljane nisu pogodili. Prkos i inat nisu i neće.

Nedeljnik beleži i odgiravanje fudbalskog turnira u Fudbalu. Rezultat nije bitan, važno je da se pokaže da straha nema. Trajal, Napredak, Borac, Župa… svi fudbalski klubovi učestvuju i igra se ne za rezultat nego u inat, jer to nisu i nikad neće pogoditi iako smo ga pokazivali i pokazujemo. Ženski rukometni klub „Napredak“ igrao je prvu polufunalnu utakmicu Kupa gradova Evrope u Ocelulu u Rumuniji. Revanš je zakazan u Sofiji.

Kruševljanke se nisu predavale, igrale su i tako pokazale otpor neprijatelju. Tada saradnik „Pobede“ Dragomir Trišić, piše o setvi u Kupačkom kraju. Iz Brusa stiže izveštaj da NATO SEJE ALI KASETNE BOMBE PO BAČIJAMA.  Sa Krfa stiže podrška od tadašnjeg  gradonačelnika Hrizantosa Sarlisa, Braćo Srbi bombe i nas ranjavaju.  Osećam se Srbinom ovih dana, izjavio je Danijel Šifer boraveći tih dana u Kruševcu.

Lujza Drasini urednica pobratimske Krfske televizije Video pismom uputila je podrušku kolegama iz Televizije Kruševac. Javljaju se zavičajci, Udruženje Kruševljana iz Beograda. Sindikalci ustanovljavaju dinar solidarnosti. Pomoć Vojsci Jugoslavije šalju svi.

Kolo Srpskih sestara iz Kruševca poklonilo je oko 2000 jaja, jer da podsetimo to je Vaskršnja nedelja. NATO nije imao milosti ni tada na praznik. A mi se nismo ni iznenadili. Jer 6. april bio je Vaskrs 1941. Vaskrs je bio i 1944. kada tada saveznici bombarduju, i te1999. godine. Avioni su iz istih zemalja kao i pre dvadeset godina, NATO članice.

Povezano