subota, 21. septembar 2019.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 38%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Karijerno vođenje i savetovanje kao pomoć pojedincu u profesionalnom razvoju

Karijerno vođenje i savetovanje kao pomoć pojedincu u profesionalnom razvoju

Usluga karijernog vođenja pri Službi za zapošljavanje, jedan je od važnih segmenata u pronalaženju i odabiru budućeg zanimanja, kada su učenici u pitanju, nezaposlenima daju smernice ka lakšem i bržem putu do zaposlenja, a onima koji su ostali bez posla nude usluge obuka i prekvalifikaciju uz stručnu pomoć i nadzor zaposlenih u filijalama.

Karijerno vođenje i savetovanje predstavlja organizovan sistem društvene i stručne pomoći pojedincu u njegovom profesionalnom razvoju, kroz osposobljavanje i motivisanje za donošenje zrelih odluka o izboru zanimanja, obrazovanja i zapošljavanja, u skladu sa ličnim osobinama, sposobnostima i potrebama tržišta rada, ističe načelnica  Odeljenja za posredovanje iz  filijale u Kruševcu, Suzana Mladenović.

-Prvi korak u izboru zanimanja je svakako detaljno informisanje o vrstama škola i fakulteta, kao i o smerovima koji se u njima izučavaju i zanimanjima za koja se pripremaju. Svako zanimanje traži poželjan sklop sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja važnih, a nekada i presudnih za uspeh u tim oblastima rada, dodaje Mladenovićeva .

Deficitarna su zanatska zanimanja, a dok ne stignu kadrovi koje započinju dualno obrazovanje, Filijala u Kruševcu organizovaće namenske obuke.

Sa karijernim vođenjem treba početi vrlo rano, jer su  pokretači ekonomskog razvoja i upravljanja kadrovima upravo  karijerno vođenje i savetovanje, odnosno prepoznavanje potencijala pojedinca i njihovo usmeravanje ka zanimanjima u kojima mogu najviše da pruže.

Povezano