sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

NEMILOSRDNI ANĐEO: 11. maja na Košarama poginuo je vojnik Vladimir Đorđević

NEMILOSRDNI ANĐEO: 11. maja na Košarama poginuo je vojnik Vladimir Đorđević

U najtežim i najkrvavijim bitkama za Košare na Kosovu i Metohiji, pre 20 godina, 11. maja 1999. godine poginuo je Vladimir Đorđević. On je jedan od dvojice Kruševljana koji su život izgubili na Košarama. Vladimir je bio redovan vojnik, a vojni rok je služio u 125. motorizovanoj brigadi. Za podvige u odbrani otadžbine posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost.

Samo mesec dana pre završetka vojnog roka, 20-to godišnji Vladimir Đorđević iz Kruševca poginuo je na Kosovu i Metohiji braneći svoju otadžbinu. Bio je junska klasa vojske 1998., a uniformu je obukao u Nišu. Posle dvoipo mesečne obuke prekomandovan je u Peć u 2. bataljon 3. motorizovane čete koja je bila u sastavu 125. motorizovane brigade, i ostatak vojnog roka proveo je na Kosovu. U najkrvavijoj noći na Košarama, 11. maja 1999. , u pola jedan noću NATO avijacija zasula je kasetnim bombama položaje gde je bila i njegova jedinica. Među 14 vojnika koji su te noći izgubili život bio je i Vladimir. Njegova majka Božinka gubitak sina i 20 godina kasnije teško prihvata.

Vladimir je bio ponosan što služi svojoj zemlji. Preživeli saborci kažu da je bio dobar drug, veseo, uvek raspoložen za šalu. Poslednji put je kući došao na odsustvo zbog smrti oca, dva meseca pre pogibije. Kao da je naslutio, majci je tada rekao da se živ neće vratiti sa Kosova, ali u jedinicu mora da se vrati zbog drugova.

Vladimir Đorđević rođen je 27. decembra 1978. godine. Život je izgubio braneći Srbiju na Košarama na Kosovu, mesec dana pre završetka vojnog roka. Za podvige u odbrani otadžbine, Vladimir je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost.

Povezano