ponedeljak, 9. decembar 2019.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Na teritoriji Rasinskog okruga preduzete mere zaštite od eventualnih poplava

Na teritoriji Rasinskog okruga preduzete mere zaštite od eventualnih poplava

Na teritoriji Rasinskog Upravnog okruga preduzete su mere za sprečavanje svih eventualija koje su moguće na osnovu iskustva iz 2014. godine kada je i Rasinski okrug bio delimično poplavljen-saopštio je komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić.

Za sada preduzete mere su dovoljne i ne postoji veći rizik. Kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta proglašava se redovna odbrana od poplava.

Nju proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Do kraja dana i u toku noći očekuje se da ukupna količina padavina bude od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom, a lokalno i do 60 milimetara. Svi vodotokovi u okrugu su pod monitoringom 24 sata i uvedena su i pasivna dežurstva na terenu.

Na teritoriji Srbije u pripravnosti je 3000 pripadnika specijalnih-vatrogasnih jedinica spasilaca koji će priskočiti u pomoć ako za to bude potrebe. U akcije će se uključiti i pripadnici Vojske Srbije.

Na teritoriji Srbije spremno je 9 posebnih jedinica spasilaca nad vodom i pod vodom na teritoriji Rasinskog okruga spremna je jedna grupa od 150 spasilaca. Štabovi za vanredne situacije svih lokalnih samouprava u okrugu su u stalnoj komunikaciji i svi privredni subjekti su spremni da deluju ukoliko bude bilo potrebe.

Povezano