ponedeljak, 9. decembar 2019.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 2 m/s I
 

U Kulturnom centru održano još jedno pesničko veče „Pod Desankinim šeširom“

U Kulturnom centru održano još jedno pesničko veče „Pod Desankinim šeširom“

U Klubu Kulturnog centra Kruševac, održan je tradicionalni program , „Pod Desankinim šeširom“. Pesničko veče, na dan rođenja pesnikinje Desanke Maksimović, okupio je brojne učesnike.

Poetska okupljanja „Pod Desankinim šeširom“, organizuju se od 2000. godine. I ovaj dvadeseti po redu, bio je prilika da prisutni u Klubu kulturnog centra, iskažu poštovanje prema pesnikinji Desanki Maksimović. Inicijatorka i autorka programa je urednica u ovoj ustanovi Jelena Protić Petronijević.

Jedan od učesnika na ovoj manifestaciji je i profesor srpskog jezika i književnosti u kruševačkoj Gimnaziji, Dragoslav Đorđević. Govori o tome koliko njegovi učenici poznaju delo ove pesnikinje.

Pesnikinja, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno se bavila i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika. Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, i ozbiljna i osećajna. Kao takva Desanka Maksimović je bila mnogima omiljena. Inače, pored profesora Dragoslava Đorđevića, na pesničkoj večeri su učestvovali i autori Ivko Mihajlović, Dajana Cvetković, Sladjana Bundalo, članovi Književne omladine Gimnazije i drugi.

Povezano