sreda, 5. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 3 m/s J
 

KNJIGA ZA VIKEND: „Sve u svemu“ Ivane Dimić

KNJIGA ZA VIKEND: „Sve u svemu“ Ivane Dimić

„Sve u svemu“ je naziv upravo objavljene knjige kratkih priča Ivane Dimić, dobitnice Ninove nagrade pre tri godine. „Na stranici-dve, a nekad i manje, ona uspeva da na duhovito-ironijski način progovori o nesporazumu između haotične istorije (stvarnosti) i nedefinisanog, razbijenog subjektiviteta pojedinca. I ma koliko bile inspirisane sivilom i kolotečinom svakodnevice, onim malim i beznačajnim, priče Ivane Dimić zrače neverovatnom toplinom i životnom energijom“ – zapisao je Milisav Savić.

Fragment, zapis, minijatura – omiljene su forme kratke priče Ivane Dimić, pri čemu je svaka otvorena za tumačenje, provokativna a istovremeno melanholična, duhovita i otporna na svrstavanje u savremene književne tokove.

Bilo da piše o češlju, tkaču vetrova, oblacima ili kandidatima za muža, o Gogolju, Kavafiju ili Crnjanskom, Ivana Dimić uvek nas iznenađuje nečim što prepoznajemo u svakodnevnom životu, pretačući u proznu formu univerzalne i suštinske sadržaje.

Takva Ivana Dimić vas čeka i u ovoj knjizi gde su njene kratke priče svrstane u sedam poglavlja, od „Crne zeleni“ do pretprijanaca“. I svaka je od njih mnogo duža i šira od tih nekoliko redova ili stranica koje u knjizi zauzima… 

„S obzirom na to da je većina priča bila već ranije objavljena i s obzirom na to da je Ivana Dimić odavno poznata čitaocima kao majstor kratkih proznih oblika, stoga se u antologiji „Sve u svemu“ neće naći ništa neočekivano niti neobično kad je u pitanju dotični autor – ali, ako se ova zbirka sagleda u širem kontekstu, ona je svakako jedan od bisera savremene srpske proze, jer nije specifična samo na umetničkom i stilskom, nego i na formalnom planu“ – zapisao je o ovoj knjizi Dušan Milijić.

Da zaključimo, ako pripadate onim čitaocima koji vole maštovita dela i meditativnu prozu, onda nećete ostati ravnodušni na izabrane i nove priče Ivane Dimić, objedinjene u zbirci „Sve u svemu“.

Knjigu e objavila beogradska Laguna.

 

Povezano