nedelja, 8. decembar 2019.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Zaštitnici prava pacijenata na novoj adresi

Zaštitnici prava pacijenata na novoj adresi

To je posledica prestanka važenja Pravilnika o načinu i postupku zaštite prava osiguranika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje iz 2013. godine, koji je „suspendovan“ sa početkom primene novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

– Novim rešenjem ni na jedan način nije ugroženo ostvarivanje prava osiguranika, samo što će osiguranik sada iz doma zdravlja, recimo, gde se suočio sa preprekama u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja, morati da ode kod zaštitnika u filijalu ili ispostavu RFZO .  

Zaštitu prava osiguranika u 148 zdravstvenih ustanova „pokriva“ 60 zaštitnika, koji su u praksu uvedeni od 2014. godine s obrazloženjem da oni mogu više da pomognu osiguranicima nego zaštitnici prava pacijenata koji su u većini slučajeva ujedno i pravnici zdravstvene ustanove.

Podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku prava zbog primedbi na ponašanje i postupanje zdravstvenih radnika. Ali, evidentno je i da zaštitnici i nemaju baš pune ruke posla, s obzirom na to da je za pola godine do njih stizalo oko 40 prijava osiguranika, s tim što su mnoge slučajeve rešavali odmah i pre podnošenja prijave osiguranika.

Povezano