subota, 19. oktobar 2019.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
9°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 94%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U Kruševcu litija u čast Svete Trojice, gradske slave

U Kruševcu litija u čast Svete Trojice, gradske slave

Srpska pravoslavna crkva 16. juna slavi Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa a deseti dan posle Spasovdana. U slavu i čast ovog velikog praznika, koji se slavi i kao slava grada Kruševca, danas je održana litija. 

U organizaciji Eparhije kruševačke, posle svete liturgije litija je u isto vreme krenula iz dve gradske crkve – Sabornog hrama svetog Đorđa i Crkve Lazarice. Dve kolone mnogorbojnih vernika susrele su se kod spomenika Kosovskim junacima gde je služen moleban za blagostanje svih koji žive i rade u Kruševcu.

U litiji su pored brojnog vernog naroda, u svoje i u ime grada učestvovali predsednik Skupštine Živojin Miloradović i zamenica gradonačelnice Vesna Lazarević.

Tradicija litije na Duhove obnovljena je 2000. godine, a pored Kruševca, kao gradsku slavu Svetu Trojicu slave još Požarevac, Leskovac, Kraljevo i beogradske opštine Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Praznik Duhovi, ili Sveta Trojica predstavlja rođendan Hrišćanske crkve. Na taj dan apostoli su se svi zajedno okupili na jednom mestu. Odjednom je nastala huka sa neba koja je ispunila kuću u kojoj su sedeli. Plamteći jezici ispunjeni Svetim Duhom postavili su se na svakog od njih. Sada su apostoli primili Svetog Duha i postali su živa duša. Apostoli su tada počeli da govore drugim jezicima – kako im je Duh Sveti dao da govore. Na taj način Gospod je poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu.

Povezano