subota, 19. oktobar 2019.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
14°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Akcija čišćenja jezera Ćelije

Akcija čišćenja jezera Ćelije

U okviru akcije čišćenja jezera Ćelije prikupljeno je 1000 džakova smeća, učestvovalo je 70 ljudi i 10 čamaca. Ove godine je akcija organizovana na inicijativu opštine Brus u saradnji sa JKP „Vodovod- Kruševac“.

Učestvovali su i predstavnici Grada, Odeljenja za vanredne situacije ,Ribočuvarska služba, Regata klub, Klub sportskih ribolavaca, Odred mladih izviđača, udruženja,meštani, i ostali ljubitelji prirode.

Poučeni iskustvom iz 2014. godine kada je iz jezera prikupljeno oko 500.000 hiljada kubika čvrstog komunalog otpada, početkom juna ove godine spremno je dočekana velika količina otpada, koji se slio iz gornjeg toka reke Rasine u jezero. Postavljene su improvizovane barijere između Vasićkog i Zlatarskog basena koje su zaustavile dalje širenje smeća ka vodozahvatu, kao i barijera u saradnji sa JP“ Srbijavode“ i JP „Beogradvode“.

Kvalitet vode je, na visokom nivou, istakao je direktor Vodovoda, Vladimir Milosavljević.

Akcija je realizovana i u sklopu Javnih radova. Akumulacija Ćelije, predstavlja veoma važan vodni resurs s obzirom da se sa jezera snabdeva zdravom pijaćom vodom oko 120 hiljada stanovnikasa ovog područja.

Inače, JKP Vodovod Kruševac ove godine obeležava dva jubileja, 35 godina od izgradnje Fabrike vode u Majdevu i 40 godina od izgradnje na brane jezeru.

Povezano