utorak, 26. maj 2020.

Kruševac
utorak
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Restauracija bedema i arheološka istraživanja u Lazarevom gradu

Restauracija bedema i arheološka istraživanja u Lazarevom gradu

Pročle jeseni, posle više decenija, počela je obnova Lazarevog grada. Radovi na konzervaciji i restauraciji bedema i kula nastavljeni su ovog leta. Pored ovih radova vršiće se i arheološka istraživanja. 

Tokom ovog leta konzerviraće se i restaurirati Zapadni bedem Lazarevog grada. Radove izvodi beogradsko preduzeće Koto, projekat je uradio republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, a sredstva u visini od četiri i po miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Prema rečima arhitekte iz Narodnog muzeja Kruševac, Nataše Miladinović, radiće se na konzervaciji i restauraciji dve kule koje se nalaze levo i desno od ulaza u Arheološki park iz Strahinjičeve ulice.

Kule, ipak, neće biti u potpunosti restaurisane.

Miladinović podseća da je srednjovekovni Kruševac nestajao vekovima te da su temelji Lazarevog grada iskopani tek u periodu od 1961. do 1971. godine.

Uporedo sa radovima na konzervaciji i restauraciji kula na Zapadnom bedemu počela su i arheološka istraživanja kruševačkog Narodnog muzeja sa ciljem da se pronađe nedostajući Severni bedem Lazarevog grada.

Povezano