subota, 19. oktobar 2019.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla i Bogomoljačka slava u crkvi Lazarici

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla i Bogomoljačka slava u crkvi Lazarici

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla, obeležen je Svetom Liturgijom u pravoslavnim crkvama. U dvorskoj crkvi Kneza Lazara u Kruševcu, Petrovdan je i Bogomoljačka slava koja se proslavlja od vremena Vladike Nikolaja Velimirovića, odnosno formoranja Bogomoljačkog pokreta.  

Služenjem svete liturgije i pričešćivanjem vernika koji su se postom i molitvom tokom Petrovog posta pripremnili za veliki praznik, proslavljen je Petrovdan – praznik  posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

U crkvi Lazarici u Kruševcu Petrovdan je  proslavljen dvostruko svečano – ovaj praznik je i Bogomoljačka slava i predstavlja očuvanje tradicije Bogomoljačkog pokreta koji je u Srbiji formiran spontano, posle Prvog svetskog rata, a od strane Srpske pravoslavne crkve za duhovnog vođu postavljen je Vladika Nikolaj Velimirović. Posle Velikog rata ukazala se velika potreba da se u Srbiji dogodi duhovni preporod, pojavili su se ljudi koji su želei da žive liturgijskim životom, a nazvali su ih Bogomoljci, ističe sekretar kruševačke Eparhije protojerej stavrofor Dragi Veškovac.

U Lazarici se Petrovdana kao Bogomoljačka slava obeležava  do danas, bez prekida.

 

Povezano