sreda, 17. jul 2019.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla i Bogomoljačka slava u crkvi Lazarici

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla i Bogomoljačka slava u crkvi Lazarici

Pomen na stradanje svetih apostola Petra i Pavla, obeležen je Svetom Liturgijom u pravoslavnim crkvama. U dvorskoj crkvi Kneza Lazara u Kruševcu, Petrovdan je i Bogomoljačka slava koja se proslavlja od vremena Vladike Nikolaja Velimirovića, odnosno formoranja Bogomoljačkog pokreta.  

Služenjem svete liturgije i pričešćivanjem vernika koji su se postom i molitvom tokom Petrovog posta pripremnili za veliki praznik, proslavljen je Petrovdan – praznik  posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

U crkvi Lazarici u Kruševcu Petrovdan je  proslavljen dvostruko svečano – ovaj praznik je i Bogomoljačka slava i predstavlja očuvanje tradicije Bogomoljačkog pokreta koji je u Srbiji formiran spontano, posle Prvog svetskog rata, a od strane Srpske pravoslavne crkve za duhovnog vođu postavljen je Vladika Nikolaj Velimirović. Posle Velikog rata ukazala se velika potreba da se u Srbiji dogodi duhovni preporod, pojavili su se ljudi koji su želei da žive liturgijskim životom, a nazvali su ih Bogomoljci, ističe sekretar kruševačke Eparhije protojerej stavrofor Dragi Veškovac.

U Lazarici se Petrovdana kao Bogomoljačka slava obeležava  do danas, bez prekida.

 

Povezano