ponedeljak, 9. decembar 2019.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Prva Štraparijada u Kruševcu

Prva Štraparijada u Kruševcu

Foto: krusevac.rs

Prvi put u Kruševcu na prostoru Stočne pijace,  ovog vikenda,  održana je  Štraparijada.

Reč je o takmičenju u okviru koga je  organizovana izložba konja  i odmeravanje snage konja u vuči trupaca, odnosno balvana.

Manifestaciju koju je organizovao konjički klub Črapani , otvorila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurovoć rekavši da grad podržava ovakve dogadjaje.

Naziv Štraparijada potiče iz Bosne i podrazumeva takmičenje u tri kategorije: lakoj do 1.100 kg, srednjoj do 1.300 i težoj, preko 1.300 kilograma, rekao je u ime organizatora Miroljub Radojičić.

Kako se moglo čuti ova grla su dosta skupa – cena ide i preko 4.000 evra, a pored dobre ishrane i nege, potrebna je dobra dresura vodiča. Svaka primena fizičke sile od strane vodiča je najstrožije zabranjena.

Ovakve manifestacije su veoma popularne u Zapadnoj Srbiji, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj…

Na takmičenju su bili odgajivači konja  iz Kraljeva, Kragujevca, Paraćina, Niša i Prokuplja, Valjeva, Loznice, Rume i Ivanjice.

Nakon pehara i diploma, kao glavna nagrada dodeljeno  je ždrebe, a za posetioce pored pečenog vola,  održan je i  muzički program.

Prva Štraparijada  organizovan je  uz podršku grada Kruševca.

 

Povezano