subota, 7. decembar 2019.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

Belovodska rozeta uručena Ljiljani Habjanović Đurović

Belovodska rozeta uručena Ljiljani Habjanović Đurović

Foto krusevac.rs

Za izuzetan lični doprinos u kulturi Srbije, književnici Ljiljani Habjanović Đurović u Domu kulture u Beloj Vodi, dodeljena je nagrada BELOVODSKA ROZETA koja se sastoji iz povelje i jedinstvene kamene rozete rad klesara iz ovog kraja.

Ljiljana Habjanović Đurović se zahvalila Gradu Kruševcu i organizatorima manifestacije što je dospela u krug dosadašnjih dobitnika.

-Biti u ovako odabranom društvu dosad nagrađenih je veliki uspeh. Osećam veliku radost što se moj rad ceni, što se sagledao čitav rad tokom moje karijere. Čipka na našim svetinjama – rozeta, uvek me seti na Belu Vodu i čuvenu rozetu. Ponosna sam što sam i jedan od laureata koji ulazi u anale Bele Vode, Kruševca i Srbije.

Ljiljana Habjanović Đurović je najčitaniji i najtiražniji srpski pisac u prethodne dve decenije i najuspešniji srpski pisac u inostranstvu posle 2000. godine. Objavila je 42 knjige na 16 jezika (češki, italijanski, grčki, hrvatski, makedonski, francuski, mađarski, bugarski, ukrajinski, ruski, rumunski, beloruski, gruzijsku, albanski, nemački). Njen rad je predstavljen u uglednim književnim časopisima, a više studenata slavistike ima za temu svojih diplomskih i magistarskih radova njena dela.

Nagradu je dodelila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, a besedu je imala književnica Mila Milosavljević. Dramske prikaze iz dela Ljiljane Habjanović Đurović izveli si članovi Pozorišnog studija ,,Bata Miladinović“ a u muzičkom delu programa nastupio je ansambl duhovnih i tradicionalnih srpskih pesama BELI ANĐEO pod umetničkim rukovodstvom Katarine Biožić.

Svečanom programu prisustvovali su zmaneica gradonačelnice Vesna Lazarević, predsednik Skupštine grada Živojin Miloradović, sveštenstvo i predstavnici javnog i političkog života grada.

Organizatori manifestacije BELOVODSKA ROZETA 44 – te po redu koja se završava večernjim nastupom kulturno umetničkog društvo iz Medveđe i folklornog ansambla LAZARICA iz Kruševca, su Kulturni centar Kruševac i Mesna zajednica Bela Voda pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

Povezano