utorak, 10. decembar 2019.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 99%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Opasnost od ultraljubičastog zračenja na teritoriji Srbije

Opasnost od ultraljubičastog zračenja na teritoriji Srbije

Republički hidrometeorološki zavod izdao je za crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja, a lekari savetuju da iz kuće ne treba izlaziti bez  nanete zaštitne kreme, kao i da treba izbegavati boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana.

U većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja su u kategoriji veoma opasne pojave, dok su na teritoriji Beograda, severnobanatskog, južnobačkog, sremskog, kolubarskog, podunavskog i braničevskog okruga u kategoriji opasne pojave.

Kada je visok nivo UV zračenja važno je više voditi računa o zaštiti jer koža sve pamti, te se  može desiti da  promene poput keratoza, hiperpigmentacija ili najtežih oblika karcinoma kao što je melanom, nastanu posle dužeg vremenskog perioda, za deset ili dvadeset godina.

Stučno nazvani UV-A i UV-B zraci, prodiru samo na površinu kože, dok infracrveni IR-A zraci prodiru kroz celu kožu.  Zato treba voditi računa kada biramo zaštitne kreme, a poseban oprez se savetuje osobama sa svetlijim tenom .

Povezano