utorak, 10. decembar 2019.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 99%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Zbog suše znatno umanjen prinos pšenice

Zbog suše znatno umanjen prinos pšenice

Od prošle jeseni do kasnog proleća gotovo da nije bilo kiše, što je uticalo na značajno manje prinose pšenice. U otkupnu cenu pšenice nije uračunata akumulacija – upozoravaju stručnjaci. Gotovo da je završena žetva pšenice, stručnjaci procenjuju da je ostalo da se sa njiva skine još deset odsto od oko 20.000 hektara, koliko je posejano hlebnim zrnom.

Već sada je jasno da požnjevena pšenica neće napuniti silose, rod je značajno manji nego prethodnih godina i kreće se između 4,5 do 5,5 tona po hektaru. „Sejali smo u prašinu, od septembra do Nove godine palo je svega tri litre kiše”, čujemo od poljoprivrednika na svakom koraku u atarima kruševačkog kraja, trudeći se da im to bude objašnjenje, ili jedno od mogućih, za relativno manji prinos ove godine. Otkupna cena pšenice je 18 dinara, plus PDV, ali to je niska cena i strahuje se da će i dalje će padati. „Za sada pšenicu otkupljuju samo mlinari, kada oni popune svoje potrebe, prestaće otkup, a trgovci su našli jeftiniju pšenicu u okolnim zemljama.”

Na pojedinim parcelama prinosi su gotovo prepolovljeni, nekada su vršili preko osam tona po hektaru, sada na pojedinim parcelama oko 4,5 tone. „Suša i predusevi značajno su uticali na visinu prinosa. Tamo gde je prethodno na parceli bila neka druga poljoprivredna kultura,šećerna repa, ona je sabila zemljište i dodatno je iscrpla vlagu”, kažu stručnjaci. „Svake godine se pomalo smanjuje veličina parcela pod pšenicom, a sada imamo i manji rod”, uzrok je slabe žetve teška setva. „Zbog izostanka zimskih i prolećnih padavina, pšenica se nije bokorila, nakon toga su je napale gljivične bolesti, kada čak ni tretmani nisu pomagali. Osim što je, u proseku, rod oko 4,5 tone, ono što brine je i da zrno ima malu hektolitarsku težinu.” Prve najave otkupne cene pšenice kretale su se oko 14 dinara, da bi na početku žetve ona bila 18 dinara. Regionalna privredna komora na sednici Odbora sektora poljoprivrede utvrdila je cenu koštanja u rasponu od 19,1 do 26,3 dinara, a zbog najava da će tržišna cena pšenice biti niža, razmišlja se i o tome da se zatraži od Privredne komore Srbije da se obrati Vladi Srbije kako bi kontrolisala otkupljivače pšenice i tako spreči stvaranje kartela i dogovora oko formiranja cene pšenice. Cena koštanja po jednom hektaru jeste 105.120 dinara, u šta spadaju i fiskalni troškovi, poput poreza, ali i osiguranja useva. Ukoliko proizvođač ima troškove i zakupa državnog zemljišta ili prema kreditorima, njegova proizvodnja košta 136.320 dinara po hektaru.

Struka kaže: „Kada se utvrđuje cena koštanja proizvodnje pšenice, niko ne uračunava akumulaciju, već samo troškove nastale tokom proizvodnje. Zbog toga je neophodno da u otkupnu cenu pšenice bude uračunato i dva dinara po kilogramu na ime akumulacije. Tvrde da sa cenom od 19,1 dinar za kilogram, s prosečnim prinosom od 5,5 tona po hektaru poljoprivrednicima ne ostaje finansijska zaliha s kojom mogu da započnu narednu setvu.

Povezano