subota, 26. septembar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 79%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Moravski koridor – auto put izuzetno važan za Grad Kruševac

Moravski koridor – auto put izuzetno važan za Grad Kruševac

Nedavno je u Skupštini Srbije usvojen poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa da se izgradi Moravski koridor. To je prvi auto-put koji će povezati Srbiju iznutra. Novi auto-put od Pojata do Preljine spojiće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. 

Novi auto put E-761, dugačak 110 kilometara, prolaziće dolinom Zapadne Morave od Pojata do Preljine. Početak izgradnje Moravskog koridora očekuje se do kraja ovog meseca, a završetak za dve i po godine. Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje „kod stranih investicionih korporacija i fondova“ na iznos od 800 miliona evra. Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je ranije Memorandum o razumevanju i saradnji na izgradnji ovog koridora sa američkom kompanijom Behtel, ali je tokom skupštinske rasprave ukazala da ne postoji ugovor sa bilo kojom kompanijom, već da će Vlada Srbije formirati komisiju i tek onda utvrditi partnera.

Moravski koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, odnosno biće bolja interna povezanost zapadnih i jugozapadnih sa južnim i jugoistočnim delovima Srbije i dalje sa Bugarskom, Grčkom i Turskom.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović kaže da je Moravski koridor izuzetno bitan za naš grad.

Povezano