sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Predsednik Aleksandar Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Srbija povodom ostavke Ramuša Haradinaja treba da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo ne bih da kažem radost, ali neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine“, rekao je Vučić.

Ipak, ističe Vučić, razloga za radost i euforiju nema kada se sagledaju sve činjenice i sve posledice, a posebno kako će se odnositi Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji.

„Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim on želi da dobije još veću popularnost i pregazi svoje političke protivnike što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na KiM u kojima on postaje junak koji se bori za celovito i jedinstveno Kosovo, a svi ostali nedostojni tako velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost“, rekao je Vučić.

Istovremeno, kako kaže Vučić, imamo neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

„Mogli ste od sinoć da vidite plejadu albanskih lidera iz Albanije koji su govorili o Haradinaju kao velikom, veličanstvenom i fantastičnom junaku. Suštinski politička situacija u Prištini i Tirani će stremiti daljem približavanju, ujedinjavanju i nastavku za nas tragične priče o Velikoj Albaniji na čemu već neskriveno rade“, rekao je Vučić.

Dodao je da će položaj Srba i svakodnevni život biti još teži. „Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije i neskrivene mržnje prema srpskom narodu i srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće, za ono što se događa Hradinaju“, naveo je Vučić.

Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opastanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. „Naš narod na KiM može da računa na svoju državu, na svoju Srbiju“, istakao je Vučić.

Ukazao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti i ističe da je to činjenica i suština svega, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

„Plašimo se da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti“, objasnio je Vučić.

Rekao je da će oni koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru“, dodao je Vučić.

„Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenje unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima. „Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog“, naglasio je Vučić.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.

„Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, istakao je Vučić.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje.

„Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je Vučić.

Naveo je primer da je to kao što čini sudija u košarci kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se narednih dva, tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra i da će pritisci ići u pravcu da se prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti naglasio da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja. „To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese“, poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, kao i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.

„Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija“, istakao je Vučić.

Ukazao je da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima. Sve velike sile, kako je ukazao, učestvovaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.

„Ovde imamo mi interes na Balkanu“, rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kažu da ne možemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka EU. „Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada“, istakao je predsednik.

Dodao je i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda i za očuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800.000 Albanaca. „Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150.000 manje, o tome ne govorite“, upitao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je predsednik i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

„Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan“, poručio je Vučić.

Povezano