sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Posledice nevremena: Najveći problem na elektroenergetskom sistemu, problem stvorile i bujične vode

Posledice nevremena: Najveći problem na elektroenergetskom sistemu, problem stvorile i bujične vode

Jako nevreme juče je pogodilo je Kruševac i okolin. Vetar koji je duvao jačinom 115 km/h lomio je i čupao drveće. Za 40 minuta palo je 50 l/m kvadratnom. Radarski centar je reagovao i ispalio 130 protivgradnih raketa. Nije bilo pojave grada. Po izveštaju iz Službe Hitne medicinske pomoći dva lica zadobila su povrede prilikom otklanjanja posledica nevremena. Najviše polomljenih stabala je u Bagdalskoj šumi i Pionirskom parku.

Najveći problem je na elektroenergetskom sistemu, gde je došlo do prekida u napajanju, zbog polomljenog drveća i rastinja, najviše u Podjastrebačkom delu i u selima Rasinskog sliva.

Problem su stvorile i bujične vode koje su izazvale prekid saobraćaja na makadamskim putevima u selima. Jak vetar je odnelo limeni krov sa Zatvorenih bazena i poplavilo objekat medicinske škole koji se rekonstruiše. Oštećena je balon sala, kao i mobilna sportska oprema na atletskom stadionu.

I danas u prepodnevnim satima nevreme je ponovo pogodilo Kruševac,a li u manjem obimu. Za 15 minuta palo je 20 l/m kvadratnom.

Sve ekipe Javnih komunalni preduzeća – vodovoda, JKP-a, komunalne inspekcije i milicija, Elektrodistribucije, Telekoma, kao i Vatrogasnospasilačka jedinica  su na terenu i pomažu na otklanjanju posledica nevremena. Pripadnici Policijske uprave Kruševac i Saobraćajne policije  obezbeđuju odvijanje i normalizaciju saobraćaja na ugroženim deonicama.

Nevreme je zahvatilo i trsteničku opštinu. Kako saznajemo zbodg obilnih padavina saobraćaj je u gradu bio otežan, a slična situacija bila je i u okolnim naseljima i selima trsteničke opštine. Pored padavina, štetu u samom gradu napravio je i olujni vetar najviše na elektroenergetskoj mreži u široj okolini. Ekipe elektrodistribucije od juče su na terenu i rade na otklanjanju kvarova do kojih je došlo. Povređenih nije bilo. Trsteniku je održana sednica Štaba za vanredne situacije kako bi se preduzele mere otklanjanja posledica nevremena.

I teritoriju Blačke opštine zahvatilo je snažno nevreme. Olujni vetar čupao je drveće, lomio automobile, nosio krovove, kao i krov sa Doma zdravlja. Nevreme nanelo je ogrmnu štetu Blačkoj opšini u kojoj je uvedeno vanredna stanje. Sela su bila bez struje, a snabdevanje električnom energijom se stabilizuje . Ogromnu štetu pretrpele su poljoprivredne kulture.  Srećom povređenih nije bilo. U ovoj opštini u toku je sanacija posledica nevremena.

Što se ostalih opština Rasinskog okruga tiče, prema informacijama, ovo nevreme nije izazvalo  veće probleme.

Povezano