subota, 29. februar 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 4 m/s SZ
 

Predsednik Aleksandar Vučić: Rešili smo da investicijama potpuno promenimo lice Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić: Rešili smo da investicijama potpuno promenimo lice Srbije

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji za novinare u Predsedništvu, istakao će sa lakoćom biti obezbeđeno deset milijardi evra, a smatra da će moći da se omogući i 12 milijardi.

To su sve, objasnio je, novi projekti, u koje ne ulazi, na primer „Moravski koridor“, kao ni put Ruma-Šabac, niti druge stvari za koje je već obezbeđeno finansiranje.

„Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije zahvaljujući reformama javnih finansija“, istakao je Vučić. Beograd, Novi Sad i Niš su velika gradilišta, ukazao je predsednik, a to moraju da budu i drugi gradovi u Srbiji.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

„Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo tri milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za četiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu“, rekao je Vučić.

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad – 127 miliona, zatim za Kragujevac, Niš… „Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac… svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu“, rekao je Vučić.

„Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši“, rekao je Vučić.

Četiri milijarde će biti uloženo u brze pruge, a više od milijardu u lokalne puteve svuda po Srbiji, da svaki okrug i opština osete boljitak, najavio je predsednik.

Za ulaganje u digitalnu infrastrukturu biće izdvojeno dodatnih 500 miliona, „jer hoćemo da Srbija bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama“.

„Posebno želimo da uložimo u pronatalnu politiku, – 500 miliona“, naglasio je on i najavio je da će veštačka oplodnja biti besplatna bilo koji pokušaj da je u pitanju.

U izgradnju stanova za mlade bračne parove spremni smo da uložimo 500 miliona evra, istakao je Vučić.

Posebno se, naveo je, planira saradnja sa EBRD-om i sto miliona ulaganja u preduzetništvo.

Takođe, predviđeno je investiranje dodatnih 500 miliona u energetski sektor i 300 miliona u turizam.

Za poljoprivredu je najavio još povoljnije uslove nabavke mašina, grantove od 60 do 65 posto, što se će se izračunati do kraja septembra.

Predsednik je naveo da su u investicioni plan uključeni beogradski metro, izgradnja nacionalnog i još devet stadiona u Srbiji, zgrada filharmonije i drugi kulturni sadržaji, kao i izmeštanje muzeja Nikole Tesle.

Vučić je za 18. avgust najavio otvaranje auto-puta koji će dobiti ime po Milošu Obrenoviću.

Povezano