subota, 24. avgust 2019.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
33°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 29%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Toplo i narednih dana

Toplo i narednih dana

Foto pixabay.com

Svi temperaturni rekordi u Srbiji su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina ali visoke temperature su beležene i pre gotovo sto godina, prenosi Tanjug.

Istorijski temperaturni rekord u Srbiji, zabeležen je pre dve godine u Zaječaru, kada je u 15.00 časova izmereno 45 stepeni Celzijusa, prenosi RTS.

Najtopliji avgustovski dan u Beogradu u poslednjih 130 godina bio je 5. avgust 2017. godine. Tada je izmereno 40 stepeni izmedu 16 i 17 casova. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je davne 1928. godine.

„Kada je reč o narednim danima gradovi na jugu biće izloženiji toplotnom talasu, pre svega Niš, Ćuprija i Kruševac. U Nišu je ove godine već izmerena temperatura od preko 42 stepena”, rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurdević sa Meteorološkog instituta.

Kod nas vreli toplotni talas najčešće stiže iz Afrike. U Evropi drugu godinu za redom imamo leta koja probijaju sve rekorde. Ove godine svi rekordi oboreni su u Francuskoj.

„Teško je prognozirati gde će biti najtopliji talas ali to ne znači da će se taj trend nastaviti i u buduće. Svi rekordi su uglavnom probijeni u poslednjih 10 godina, a samo u aprilu ove godine imali smo temperaturna odstupanja od 5-6 stepeni”, kaže Đurdević.

Zahlađenje nas očekuje u sredu i četvrtak, nakon čega bi trebalo da usledi stabilno i toplije vreme.

Globalno zagrevanje je proces u kome živimo a u procesu klimatskih promena čovek je ključan faktor zbog potrošnje fosilnih goriva i efekta staklene bašte.

„Postoji međunarodni dogovor koji predvida prestanak korišćenja fosilnog goriva. Prema pariskom sporazumu do polovine ovog veka treba da se zaustavi povećanje temperature od dva stepena. U suprotnom, ako pređemo neke tačke preokreta doći će do otapanja Južnog pola i porasta nivoa mora što bi uslovilo iseljavanja stotina miliona ljudi i izumiranja biljnih i životinjskih vrsta”, rekao je Đurđević.

Povezano