utorak, 28. januar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 75%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Figurina Vinčanske Venere, stara 6.500 godina, otkrivena kod Aleksandrovaca

Figurina Vinčanske Venere, stara 6.500 godina, otkrivena kod Aleksandrovaca

Vest o otkriću figurine boginje plodnosti, stare 6.500 godina, na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, izazvala je veliku pažnju naše, ali i svetske javnosti.

Na licu mesta bila je i naša ekipa.

Pronađena figura pripada vinčanskoj kulturi i potiče iz perioda od 4.500. do 3.500. g.p.n.e. Radi se o kapitalnom artefaktu iz mlađeg neolita koji su pronašli arheolozi iz Narodnog muzeja Kruševca i Zavičajnog Muzeja Župe tokom zaštitnih istraživanja zbog radova na uvođenju lokalne kanalizacije. Figura žene, koja predstavlja božanstvo iz tog doba matrijarhata, pronađena je na mestu gde je otkrivena i neolitska kuća, tako da su pronađeni takođe i ognjište i žrvanj, delovi pokućstva, odnosno puno keramike, kaže za našu Televiziju arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos Zavičajnog muzeja Župe.

Direktor Zavičajnog muzeja Župe Ivan Brborić, naglašava kako se radi o izuzetno značajnom pronalasku koji će pobuditi pažnju svetske naučne javnosti. Figure venere su probanene na desetinama lokaliteta na prostorima Balkana, ali je ova najveća iz tog perioda.

Samo 50 metara od mesta gde je pronađena venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocenjivo kulturno blago. Vinčanska kultura, čiji deo je i otkrivena figurina kojoj predstoji konzervacija, obuhvatala je teritorije današnje Srbije, Rumunije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine i smatra se da je bila tehnološki najnaprednija praistorijska kultura u svetu. 

 

 

Povezano