petak, 1. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Ministar Vukosavljević obišao arheološki lokalitet kod sela Vitkovo na kome je pronađena figurina boginje plodnosti

Ministar Vukosavljević obišao arheološki lokalitet kod sela Vitkovo na kome je pronađena figurina boginje plodnosti

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је локалитет Витковачко поље код Александровца, где је  пронађена монументална фигурина „жупске венере“ за коју се процењује да је настала у периоду од 4.500 до 3.500 година пре нове ере. Овај изузетан налаз може бити потврда ранијих претпоставки да је у Виткову био религиозни центар винчанске културе.

„Тајне винчанске културе полако излазе на видело, и Србија има срећу да баштини трагове нама непознатих људи и релативно непознате културе. Задатак Министарства културе и информисања јесте да обезбеђује средства и услове за стручњаке који често раде у отежаним условима и Министарство ће урадити све да обезбеди што бољу финансијску и техничку подршку за наставак истраживања“, рекао је Вукосављевић.

Руководилац археолошких истраживања Гордана Чађеновић и Сања Црнобрња Красић, која је пронашла фигуру, представиле су министру досадашња истраживања и најновија открића на локалитету. Вукосављевић је локалитет обишао заједно са сарадницима за област културног наслеђа, у друштву директора Народног музеја Крушевца Горана Васића, Завичајног музеја Жупе Ивана Брборића и председника општине Александровац Мирка Михајловића.

Овом приликом Вукосављевић је најавио да ће Министарство културе и информисања обезбедити средства за наставак археолошких радова на локалитету до краја године, као и да ће пружити подршку будућим систематским истраживањима овог насеља из млађег неолита. Министар је најавио могућност да се локалитет Витковачко поље, када се стекну услови, укључи у капитални пројекат „Винча“ као интегрални део винчанске, технолошки најнапредније праисторијске културе на свету.

„Пројекат „Винча“ уврштен је као стратешки пројекат Министарства културе и информисања. Тамо ће бити улагана велика новчана средства у наредне три године, али верујем да ће и Витковачко поље, захваљујући овом открићу бити у прилици да се високо попне на лествици приоритета Министарства. То овај локалитет и ова врста историје заслужују, као и стручњаци из установа културе који су на томе радили, и који ће на томе радити и убудуће“, рекао је министар.

У знак пажње за посвећеност и истрајност у свом послу министар Вукосављевић је, у име Министарства, додатно финансијски стимулисао рад целокупног тима стручњака и сарадника на археолошком ископавању.

„Ово је значајан дан за српску и светску археологију. Винчанска култура нам показује своје велике резултате и изгледа да смо на трагу и на локалитету који ће нам пружити још квалитетних налаза. Министарство културе ће учинити све да максимално издашно помогне будућа истраживања и археолошке радове на овом подручју“, закључио је Вукосављевић.

Након посете локалитету министар је обишао Завичајни музеј Жупе, у ком се поред осталог чувају и чувене жупске венере: „Лејди оф Александровац“ (Миладија), „Венус де Жупа“ (Ружица), „Мадам де Витково“ (Гроздана), као и “Мадам де Венчац“. Ове фигуре богиње плодности биле су дело првих земљорадника који су насељавали ове просторе пре више од 6.000 година.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.