utorak, 11. avgust 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Dani Preobraženja u Komoranu i Preobraženjska blagodarnica u Makrešanu

Dani Preobraženja u Komoranu i Preobraženjska blagodarnica u Makrešanu

„Dani preobraženja“ u Komoranu i „Preobraženjska blagodarnica“ u Makrešanu dva su kulturna dogadjaja koja prate veliki pravoslavni praznik Preobraženje.

U porti crkve Svetog proroka Ilije u selu Makrešane i u manastiru Svetog Nikole u Komoranu okupio se verni narod i poslenici kulture da zajedno obeleže tradicionalnim narodnim saborom ovaj praznik. O organizaciji manifestacije predsednik Saveta Mesne zajednice Makrešane Bojan Đorđević

U Makrešanu u kolažnom programu, pored domaćeg KUD-a „Mladost“ nastupili su gosti KUD “ 9. avgust “  iz Lučine, „Stanislav Binički“ iz Jasike i „Gradac“ iz Pločnika. U programu su učestvovali pesnici udruženja „Poezija SRB“. Manifestacija se na istom mestu održava 10. put.

Istim povodom u manastiru Svetog Nikole u Komoranu „Dani Preobraženja“ okupili su meštane Konjuškog kraja a program u manastirskoj porti  izvodili su: Etno grupa „Božuri careva grada“, Kulturno-umetnička društva „Rasina“ iz Velikih Kupaca, „Vuk Karadžić“ iz Žabara, Trebotina i Male Vrbnice, a predstavii su se domaćini KUD „Gerasim Vujić“ .

Nastupile su i Ina Hinić, Sanja Ivanović i Kristina Damnjanović. Organizatori manifestacije su KUD „Gerasim Vujić“ i Kultruni centar, a pokrovitelj je grad Kruševac.

 

Povezano