petak, 3. jul 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

U letnjem periodu neophodna pojačana kontrola ispravnosti namirnica

U letnjem periodu neophodna pojačana kontrola ispravnosti namirnica

Zbog visokih temperatura i velike vlažnosti koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama, sve vrste namirnica leti su podložnijem bržem kvarenju,a često je uzrok nepravilno čuvanje i konzumiranje takvih namirnica.

Trovanje hranom prate simptomi kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, povišena telesna temperatura i mlakasalost.  Naročito su rizične namirnice životinjskog porekla meso, jaja, mleko,riba, plodovi mora, ali ne  retko i voće i povrće.

Odeljenje higijene sa humanom ekologijom Zavoda za javno zdravlje Kruševac u proteklom periodu  obavilo je 194 nadzora higijensko sanitarnih uslova na zelenimpijacama  i u ugostiteljskim objekatima, a u sprečavanju širenja zaraznih bolesti preduzetu su posebne mere nadzora i od strane sanitarne inspekcije na teritoriji celog okruga.

Na teritoriji Rasinskog okruga, Zavod za javno zdravlje Kruševac izvršio uzorkovanje i analizu 5.094 uzoraka namirnica. Ukupno neispravnih uzoraka bilo je 273 ili 5,35%, u istom periodu izvršeno je uzorkovanje i mikrobiološka analiza briseva sa predmeta opšte upotrebe i to 3.897 brisa od kojih 386 (9,90%) nije bilo ispravno.

Povezano