sreda, 23. oktobar 2019.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
27°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 28%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Minimalac povećan na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u

Minimalac povećan na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine „minimalca“ za narednu godinu, pa će Vlada Srbije predložiti da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020. godini.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Socijalno-ekonomskog saveta da to znači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara.

Mali objašnjava da će tako minimalac mesečno skočiti sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 dinara.

„Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji“, rekao je ministar na konferenciji za novinare posle sednice SES-a.

Stav poslodavaca je da se minimalna cena poveća za pet-šest odsto i da su to realne mogućnosti privrede, dok sindikati traže da se ona poveća za najmanje 20 odsto.

Procenjuje se da minimalac od oko 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih.

Mali je najavio da će od 1. januara Vlada Srbije nastaviti s daljim rasterećenjem privrede, tako da će neoporezivi deo dohotka sa 15.300 biti povećan na 16.300 dinara i takođe će ukinuti 0,5 odsto doprinosa za PIO fond na teret poslodavca.

„Tako ćemo iduće godine rasteretiti i privredu za doprinose u ukupnom iznosu od 13,1 milijardu dinara (111 miliona evra)“, dodao je ministar.

On je dodao da će od 1. januara biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun plata, što znači da se u javnim predzuećima i JKP stvara uslov za povećanje plata od pet odsto.

„Iza ovog paketa stoji Vlada Srbije i ovakvo povećanje minimalne zarade posledica je reformi koje smo počeli 2014. godine i sada vidimo rezultate tih reformi“, rekao je Mali.

Mali podseća i da je Srbija po stranim direktnim investicijama „sada šampion“ i da ih je bilo za 31 odsto više u prvih šest meseci ove godine nego u istom periodu prethodne.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da je želja bila da se dođe do povećanja minimalca imajući u vidu da je cilj da to osete i drugi građani, odnosno da se to oseti i kroz povećanje plata i penzija.

Cilj nam je bolji standard svih građana, rekao je Đorđević i dodao da se nada da će iduće godine biti novog povećanja minimalca, a sve u cilju da se dostigne minimalna potrošacka korpa, ali i da se prestigne.

Predsednik Saveza samostralnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da sindikati nažalost nisu podržali taj predlog, iako je došlo do najvećeg povećanja minimalne zarade od kada se pregovara od 2002. godine.

Podsetio je na dogovor socijalnih partnera o tome da minimalna zarada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe i naglasio da je s predloženim povećanjem minimalca nemoguće da se to dogodi za dve godine.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković ocenio je da je predlog o minimalnoj ceni rada maksimalni politički ustupak vlade.

„Ovo nije postignuta logika kompromisa, nego maksimalan predlog koji vlada daje. Da smo došli do 32.000 dinara ili 33.000 dinara koji omogućuje da se ispuni dogovor da se za dve godine stigne protrošačka korpu, onda bi to bio kompromis“, rekao je Stojiljković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da bi realno povećanje minimalne cene rada bilo između šest i deset odsto.

On, je međutim, rekao da su poslodavci dobili ipak kompenzaciju smanjenjem doprinosa za PIO fond za 0,5 odsto i povećanja za 1.000 dinara neoporezivog dela zarade.

Izvor Tanjug, RTS

Povezano