petak, 21. februar 2020.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 71%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Povećanje plata od novembra, najveće u zdravstvu

Povećanje plata od novembra, najveće u zdravstvu

Fotografija: Vlada Republike Srbije

Od prvog novembra plate će biti povećane od osam do 15 odsto, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare. Najveće povećanje u zdravstvu, zatim u sektorima nauke i kulture. Penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara u decembru.

Kako je navela Ana Brnabić, medicinske sestre i tehničari su zaslužili najveće povećanje od 15 odsto. Doktori medicine dobiće povećanje od deset odsto.

Posle zdravstva, najveće povećanje biće u sektorima nauke i kulture – deset odsto. Povećanje od devet odsto će imati zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih snaga.

Zaposlenima u državnoj upravi plata će biti povećana za osam odsto.

Premijerka je rekla da će od prvog decembra svi penzioneri dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Dodala je da se od prvog januara planira i povećanje penzije, ali nije mogla da kaže koliko, osim što je rekla da će povećanje biti zasigurno pet odsto, a trudiće se da bude i veće, uz neugrožavanje finansijske stabilnosti zemlje.

Ana Brnabić je istakla da se država bori da zadrži medicinske radnike u zemlji i time što ulaže čak milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, obnovu kliničkih centara, bolnica…

Pored plata, premijerka je istakla i druge važne stvari. Navela je da će značajna sredstva biti uložena za unapređenje infrastrukture i kvaliteta života građana. U tom svetlu je navela dva projekta.

Ana Brnabić je rekla da je ukupno 18,6 milijardi dinara pozitivnim rebalansom predviđeno za infrastrukturne projekte.

Smatra da je Moravski koridor važan za građane koji žive u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, čitavom Raškom, Rasinskom i Moravičkom okrugu. Kaže i da očekuje da gradnja počne već sledećeg meseca.

Drugi veliki projekt je auto-put „Miloš Veliki“, odnosno deonica od Čačka do Požege, za koju je premijerka rekla da je jedna od najvažnijih deonica u Srbiji.

Navela je da gradnja napreduje odlično i da je predsednik Vučić insistirao kod izvođača da sve bude završeno pre roka, odnosno na kraju 2021. godine, što je i utvrđeno kao novi rok.

Takođe, izdvojena su sredstva za pomoć građanima koji su uzeli kredite u švajcarcima kao i za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda.

Ana Brnabić je iznela podatak da je, prema njenim informacijama koje još treba da budu potvrđene, u prvih sedam meseci ove godine privučeno dve milijarde i 320 miliona evra direktnih stranih investicija, što je za čak 43 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Zahvalila je građanima na svim žrtvama koje su podneli i što su verovali u rad i rezultate.

Izvor: RTS

Povezano