subota, 16. januar 2021.

Kruševac
subota
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
-7°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 86%
Brzina vetra: 1 m/s SSZ
 

Radionica o unapređenju upravljanja imovinom lokalne samouprave

Radionica o unapređenju upravljanja imovinom lokalne samouprave

U Biznis inkubator centru održana je dvodnevna radionica posvećena upravljanju imovinom lokalne samouprave, u okviru projekta koji realizuju Grad Kruševac i Opština Aleksinac, a finansira Evropska unija u okviru programa Eksčendž 5. Danas je bilo reči o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini i aplikaciji registar nepokretnosti.

Grad Kruševac je, zajedno sa Opštinom Aleksinac, partner u projektu vazanom za upravljanje imovinom lokalne samouprave i kao jedna od prestižnih jedinica dobio je od Delegacije Evropske unije  sredstva za preduzimanje aktivnosti za uspostavljanje prava javne svojine – rekla je trener Dragana Marković, inače ekspert u oblasti upravljanja imovijom lokane sapouprave u oblasti plainaranja i izgradnje. Ona je, zajedno sa Radmilom Zečević iz republičke Direkcije za imovinu, u Biznis inkubator centru vodila dvodnevnu radionicu o osnovnim pravima javne svojine i evidenciji nepokretnosti, a danas je učesnicima predstavljena i odgovarajuća aplikacija.

Unapređenjem upravljanja javnom svojinom dve lokalne samouprave žele da iskoriste sve moguće potencijale za lokalni ekonomski razvoj, angažovanje neiskorištenih potencijala i racionalizaciju u svom radu, kao i što efikasniije interno organizovanje kako bi se ova zahtevna oblast uspešno uređivala ubuduće. Koliki izazov je pred stručnim službama govori detalj da na području Grada Kruševca postoji oko 25.000 katastarskih jedinica u javnoj svojini. Kako svaka od istih zahteva, pre ili kasnije, stručnu obradu jasno je da se radi o velikom organizacionom i stručnom izazovu za Gradsku upravu, kao što je trenutno slučaj i u svim ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Grad Kruševac i opština Aleksinac su dobitnici jednog od ukupno 18 projekata u Srbiji koji su  odobreni kroz grant šemu Exchange 5 programa.

Opšti cilj projekta „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“, kojeg dve lokalne samouprave realizuju partnerski, je uspostavljanje efikasnog i transparentnog upravljanja javnom svojinom u obe lokalne samouprave kako bi se doprinelo lokalnom razvoju i kako bi građani i lokalna zajednica imali što je moguće veću korist od javne svojine.

Projekat „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“ se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija u okviru Nacionalnog programa za Srbiju IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Kroz projekat će biti podržane obimne aktivnosti koje obe samouprave sprovode na polju registracije i uređivanja statusa i vlasništva nad nekretninama u javnoj svojini, te unapređenje ljudskih, stručnih i tehničkih kapaciteta.

Ukupna vrednost  projekta iznosi 173.600 evra od čega će Evropska unija finansirati 156.240 evra, a ostatak je direktno učešće Kruševca i Aleksinca.

Povezano