četvrtak, 20. februar 2020.

Kruševac
četvrtak
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 91%
Brzina vetra: 4 m/s SSZ
 

Održana sednica Skupštine Grada Kruševca

Održana sednica Skupštine Grada Kruševca

Odluka o budžetu grada Kruševca, u prvih šest meseci realizuje se sa suficitom u gradskoj kasi koji u ovom momentu, sa prenetih 389 miliona iz prošle godine, iznosi malo više od 600 miliona dinara – čulo se na sednici Skupštine grada o čemu je 50-ak prisutnih odbornika i javnost izvestila gradonačelnica Jasmina Palurović.

Prema njenim rečima ukupno planirani prihodi realizovani su sa 51,88 procenata u periodu januar-jun, a rashodi 36,20 odsto.

Bila je ovo jedna od preko 80 tačaka dnevnog reda, a među važnijim odlukama su ugovor o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje preostalog dela sistema javne rasvete u Kruševcu u narednih 15 godina koji je, kao najpovoljnijem ponuđaču, dodeljen beogradskoj firmi KIP lajt sa podizvođačem Wet inženjeringom čija je vrednost preko 563 miliona dinara. Većinom glasova, gradski Parlament je usvojio i Odluku o usvajanju koncesionog akta za obavljanje farmaceutske delatnosti u Kruševcu.

Njime je predviđeno da se budućem koncesionaru da na korišćenje 27 nepokretnosti Apoteke Kruševac na 15 godina uz minimalnu koncesionu naknadu od preko 57 miliona dinara u korist Grada čime bi bio obezbeđen deo sredstava za isplatu dugovanja ove ustanove. Pomenuta procedura biće sprovedena u budućem periodu zašta je formiran petočlani tim na čijem je čelu načelnik gradske uprave Ivan Anđelić.

Na sednici su usvojeni finansijski izveštaju za prošlu i izveštaji o radu u prva dva kvartala ove godine javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Vojkan Tutulić imenovan je za direktora, a nova vd direktorka Centra za socijalni rad je diplomirani pravnik Jovana Dunjić. Dosadašnja direktorka Slađana Čabrić postavljena je za vd pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Skupština je usvojila set odluka kojima se uređuje obavljanje komunalne delatnosti: Odluku o obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Odluku o javnim parkiralištima, Odluku o dimničarskim uslugama, Odluku o pogrebnim delatnostima i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o grobljima i sahranjivanju.

Dopunjena je Odluka o određivanju stajališta koja mogu da se koriste za linijski prevoz putnika na teritoriji grada Kruševca i određena nova stajališta u gradskom i međumesnom prevozu putnika i to stajalište: Gradska toplana u Ulici Jasički put kod Ulice Mike Stojanovića, kao i stajališta u Gaglovu i Šancu.

Data je saglasnost na Projekat JPP bez elemenata koncesije za realizaciju projekta „Projekat redovnog (osim održavanja horizontalne siglnalizacije na teritoriji naseljenog mesta Kruševac) i zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica i nekategorisanih puteva na teritoriji Grada Kruševca i doneta Odluka o pokretanju projekta Javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta „Projekat rehabilitacije i urgentnog održavanja opštinskih puteva i ulica i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Kruševca. “

Usvojen je Godišnji Izveštaj o merenju i verifikaciji za utvrđivanje ostvarene uštede u periodu april 2018- mart 2019. Godine, po Ugovoru JPP za javno osvetljenje.

Skupština grada je donela Odluku o prenosu udela i osnivačkih prava nad Javnim preduzećem „Aerodrom Rosulje“ Kruševac na Republiku Srbiju.

Na inicijativu Društva srpsko – ruskog prijateljstva „Pravoslavlje“ doneta je Odluka o postavljenju spomen – ploče „Da se ne zaboravi“ u Jasici, u znak sećanja na veliku pobedu iz Prvog srpskog ustanka, kada su se sa turskom vojskom sukobili združeni srpsko – ruski odredi i živote dalo 15 srpskih i ruskih boraca.

Povezano