sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Svečani i komemorativni skup povodom obeležavanja Dana formiranja 125 motorizovane brigade

Svečani i komemorativni skup povodom obeležavanja Dana formiranja 125 motorizovane brigade

Povodom obeležavanja formiranja 125 motorizovane brigade, 23. septembra 1981. u Kosovskoj Mitrovici, i odavanja počasti nastardalim borcima ove brigade tokom Nato agresije, u nekadašnjoj kasarni Rasina u Parunovcu, održan je svečani i komemorativni skup.

Sve dok je postojala, brigada je neperkidno bila jedna od borbrno najobučenijih jedinica Jugoslovenske narodne armije, Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije. 22. decembra proglašena je najboljom jedinicom u JNA, a godinu dana kasnije najboljom jedinicom u sastavu treće Armije.

Za ispoljenu hrabrost, patriotizam i ostvarene uspehe u borbi, u borbi protiv Nato agresora,125. motorizovana brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja , a 412 pripadnika odlikovano je za zasluge u odbrani otadžbine.

Tokom NATO agresije, 92 borca položilo je svoj život, 386 je ranjeno, a šest boraca se i danas vode kao nestala lica, istakao je u pozdravnom govoru komandant Granizona Kruševac pukovnik Rade Rnjaković.

Ceremonija je otvorena minutom ćutanja uz zvuke srpske himne, a potom su brojne delegacije , i prodice poginulih boraca, položile vence i cveće na spomen obeležje.

Povezano